Roberto Calasso: Kadmoksen ja Harmonian häät

Roberto Calasso

KADMOKSEN JA HARMONIAN HÄÄT

2001, ISBN 952-9646-46-1, lankanidottu, 492 s., 28 e Tilaa

Kadmoksen ja Harmonian häät – nautinnollinen retki antiikin tarujen ääreen!

Europa on ryöstetty. Zeus vietteli neidon valkoisen härän hahmossa ja kuljetti tämän meren halki Kreetalle. Europan veli Kadmos etsii sisartaan mutta löytää Harmonian, toisen neidon josta tulee hänen puolisonsa. Europan ryöstön ja Kadmoksen ja Harmonian häiden välillä kuluu ehkä tuhansia vuosia tai silmänräpäys, mutta siihen mahtuu rönsyilevä tarinoiden labyrintti.

Miksi Olympoksen jumalat omaksuivat ihmisen muodon? Miksi Dionysos opetti ihmiset juomaan viiniä? Mikä on totuus kauniista Helenasta, jonka vuoksi taisteltiin yhdeksän vuotta Troijan muurien edustalla? Miten Odysseus poikkesi kaikista muista sotureista? Mitä Zeuksen jatkuvien syrjähyppyjen taakse kätkeytyy? Entä mikä tekee Ateenasta ainutlaatuisen kaupungin?

Kirjan jokainen sivu on askel takaisin tuohon tarinoiden täyttämään menneeseen aikaan jolloin jumalat ja ihmiset elivät rinnakkain. Calasso nivoo loistavasti yhteen Plutarkhoksen, Ovidiuksen, Pindaroksen ja kreikkalaisten tragedioiden kertomat tarinat lisäten vyyhteen mm. lähes unohtuneen Nonnuksen.

Kadmoksen ja Harmonian häissä Olympos-vuoren jumalat ja ihmiset istuivat viimeisen kerran samaan juhlapöytään. Tilaisuus saa liikkeelle koko kreikkalaisen taruston maailman. Calasso kertoo ikivanhat myytit uudelleen ja tulkitsee maailmaamme ja sen ilmiöitä niiden kautta. Lukemisen ilon lisäksi hän tulee tarjonneeksi syvällisen näkemyksen omasta, muutoksen kourissa olevasta maanosastamme.

"Calasso on kuvannut uudelleen maailmamme aamun." – Gore Vidal

"Yksikään tämänvuotinen kirja ei ole tuottanut minulle yhtä suurta nautintoa kuin Roberto Calasson mestarillinen uustulkinta klassisista myyteistä." – Alan Massie, Books of the Year, Daily Telegraph

"Calasson romaani on yksi parhaita vastauksia kysymykseen, miksi myyttejä kerrotaan." – Kirsti Simonsuuri, Helsingin Sanomat

Suomentanut Elina Suolahti

Italiankielinen alkuteos Le nozze di Cadmo e Armonia.

Tilaa

Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit