Michael Collins: Totuuden vartijat

Michael Collins

TOTUUDEN VARTIJAT

2001, ISBN 952-9646-23-2 , kl 84.2, sidottu, 317 s., 27 e Tilaa
Tulossa edullisena taskupainoksena Lokakuu 2006, nidottu, 376 s., ISBN 951-825-046-4, 10 e Tilaa

Taisteltuaan tsaarin joukoissa Venäjällä ja buurisodassa Billin isoisä päätyi Yhdysvaltojen keskilänteen, joka on kuusi kuukautta vuodesta lumen ja jään peitossa. Hän ryhtyi myymään jäätä niiden kolmen kuukauden aikana, kun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Kiertelevästä jääkauppiaasta tuli jääkaappitehtailija, jonka pojanpoika asuu nyt yksin sukukartanossa ja pohtii amerikkalaisen industrialismin rappiota.

Bill työskentelee toimittajana Totuus-nimisessä paikallislehdessä autioituvassa pikkukaupungissa, jonka tehtaat on suljettu. Vapaapalokunnan tukimyyjäisten ja koulun urheilutulosten raportoimisen keskelle tulee säpinää, kun ukko Lawton ilmoitetaan kadonneeksi ja epäilykset kohdistuvat paha poika Ronny Lawtoniin. Unelias pikkukaupunki herää eloon, kun siitä tulee tiedotusvälineiden huomion kohde. Isänmurhasta kehittyy koko seutukunnan pakkomielle ja Ronny Lawtonista epätodennäköinen teini-idoli. Bill sekaantuu tapaukseen syvemmälle kuin olisi terveellistä – hänelle se edustaa amerikkalaisen yhteiskunnan sielunmessua.

Mustan komedian sävyissä Collins tutkii, mitä tapahtuu yhteisöllisyyden kudokselle pienessä teollisuuskaupungissa, kun kaikki tehtaat on suljettu. Tulokset ovat ajatuksia herättäviä ja makaaberin viihdyttäviä.

Michael Collinsin romaani oli Booker-palkintoehdokkaana vuonna 2000. Kirja voitti Irish Book of the Year -palkinnon vuonna 2000.

Suomentanut Leila Uosukainen

Englanninkielinen alkuteos The Keepers of Truth.

Tilaa

Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit