Julio Cortázar: Ruutuhyppelyä

Julio Cortázar

RUUTUHYPPELYÄ

2005, lankanidottu, 542 s., ISBN 952-9646-48-8, kl 84.2, 39 e Tilaa

Suomennoksesta Anu Partaselle Mikael Agricola -palkinto 2006!

Julio Cortázarin Ruutuhyppelyä on Joycen Odysseukseen verrattu klassikko. “Tämä kirja voi olla monta kirjaa, mutta ennen kaikkea se on kaksi kirjaa”, sanoo kirjailija itse teoksen alussa. Lukija voikin valita, lukeeko kirjan alusta loppuun vai valitseeko luvuille toisen, ehdotetun järjestyksen.

Argentiinalaisen Oliveiran, hänen rakastajattarensa Magan ja heidän värikkäiden ystäviensä elämä on ruutuhyppelyä. Hetkittäin se on kepeää, älyllisen akrobatian ja nautintojen täyttämää boheemielämää – vain vaihtuakseen äkisti raskaaksi ja ennalta-arvaamattomaksi peliksi. Huolettomimmankin hetken, leikkisimmän kohtaamisen ja lapsekkaimman hymyn takana väijyy toinen todellisuus, jossa aito elämänilo on tavoittamattomissa, nokkeluuden ja todellisen viisauden yhdistelmä mahdoton, ja ikuinen yritys lähestyä toista ihmistä on tuomittu epäonnistumaan.

“Löytäisinkö maagisen Magan? Useimmiten riitti kun käännyin rue de Seineltä Quai de Contille vievälle holvikaarelle, ja tuskin ehdin nähdä joen yllä leijuvan oliivinharmaan valon, kun jo erotin hänen hoikan hahmonsa kävelemässä Pont des Arts -sillalla puolelta toiselle tai nojaamassa kaiteeseen. Silloin oli luontevaa ylittää katu, kivuta askelmat sillalle, nousta sen kapealle uumalle ja lähestyä Magaa, joka hymyili mitenkään yllättymättä, koska meistä kummastakin sattumanvaraiset kohtaamiset olivat elämässä vähiten sattumanvaraisia ja tapaamisista sopivat tarkasti vain ne ihmiset, jotka tarvitsevat viivoitettua kirjoituspaperia tai puristavat hammastahnaputkiloa aina toisesta päästä.”

Katso vuoden 2006 Mikael Agricola -palkintolautakunnan perustelut edellisvuoden parhaasta kaunokirjallisen tekstin suomennoksesta Uutisia-sivultamme.

Cortázarilta aiemmin ilmestyneet teokset: Bestiario ja Tarinoita kronoopeista ja faameista.

Alkuteoksesta Rayuela suomentanut Anu Partanen

Tilaa

Etusivu  Uutuudet   Tulossa  Kirjailijat   Kirjat  Tilauslomake   Loki-Kirjat  Linkit