Jonathan Lethem: Yksinäisyyden linnake

Jonathan Lethem

YKSINÄISYYDEN LINNAKE

IMPAC-EHDOKAS 2005!

Yksinäisyyden linnake on tarina kahdesta pojasta, Dylan Ebdusista ja Mingus Rudesta. He ovat ystäviä ja naapuruksia, mutta koska Dylan on valkoinen ja Mingus musta, heidän ystävyytensä ei ole helppoa. He asuvat Brooklynilaisessa lähiössä, joka on miltei täysin musta, vaikka ilmassa leijuu alustavia huhuja sen keskiluokkaistumisesta.

Yksinäisyyden linnake on myös tarina 1970-luvun Amerikasta, jossa pienimmätkin valinnat – mitä musiikkia kuuntelee, jutteleeko vieressään istuvan pojan kanssa, luopuuko suosiolla lounasrahoistaan – kantavat muassaan poliittisen, yhteiskunnallisen ja rodullisen katastrofin siemeniä, ja 1990-luvusta, ajasta, jolloin kukaan ei enää voisi vähempää välittää.

Se on myös punkin, valkoisen nuorison kevyen kapinan, ja crackin, suurkaupunkien kauhistuttavan ruton tarina, sekä tarina avant-garde-taiteilijan yksinäisyydestä ja graffititaiteilijan suurieleisyydestä.

Yksinäisyyden linnake kertoo siitä, mitä tapahtuisi, jos kahdella sarjakuvien supersankareita ihailevalla teini-ikäisellä pojalla olisi yliluonnollisia voimia: he pilaisivat elämänsä. Se kertoo ihanista, pallopelien täyttämistä iltapäivistä ja kauhun ja kiusaamisen täyttämistä kouluvuosista; se kertoo siitä, miten kuulua yhteisöön, joka ei hyväksy sinua jäsenekseen. Se kertoo vankilasta ja yliopistosta, Brooklynistä ja Berkeleystä, soulista ja rapistä, murhasta ja sovituksesta.

Se on tarina, jota kertomaan Jonathan Lethem on syntynyt.

Vuosituhannen vaihteen juhlanumerossaan Newsweek-lehti valitsi Jonathan Lethemin 50 merkittävimmän amerikkalaiskirjailijan joukkoon.

Vuonna 2005 Yksinäisyyden linnake oli yksi kymmenestä IMPAC-ehdokkaasta. International IMPAC Dublin Literary Award on maailman kansainvälisin ja rahakkain yhdelle teokselle myönnettävä palkinto, palkintosumma on 100 000 euroa.

Syksyllä 2003 ilmestyneelle Yksinäisyyden linnakkeelle (The Fortress of Solitude) on jo perustettu perusteelliset verkkosivut.

Lethemiltä on aiemmin suomennettu romaani Musiikkiuutisia (2001), joka palkittiin Tähtivaeltaja-palkinnolla.

Suomentanut Inka Parpola.

Lokakuu 2004, sidottu, 604 s., ISBN 951-825-017-0, kl 84.2, 34 e

Tilaa

Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit