Ken MacLeod: Tähtijaosto

Ken MacLeod

TÄHTIJAOSTO

2000, nidottu, 432 s., ISBN 952-9646-73-9, kl 84.2, 10 e Tilaa

Tähtijaosto on William Gibsonin manttelinperijäksi nimetyn skotlantilaisen tieteiskirjailija Ken MacLeodin menestyksekäs esikoisteos. Se on täynnä vauhtia, politiikkaa ja juonitteluja oudossa, mutta oudosti tutussa lähitulevaisuudessa. Päähenkilö Moh Kohn on palkkasoturi, joka keskustelee aseensa kanssa ja ylläpitää trotskilaista vakaumustaan suojelemalla vain eettisesti hyväksyttäviä kohteita. Hänen kanssaan liittoutuvat Jordan Brown, vanhakristillisen valtion osakediileri ja Janis Taine, biologi jonka hämärästi rahoitettu tutkimusohjelma kohdistuu muistiin ja sen biokemialliseen kehittämiseen. Keskeistä osaa esittää myös tekoäly, joka elää piilossa tietoverkon käyttöliittymän solmukohdassa ja toteuttaa neljännen internationaalin ohjelmaa.

Tämä rikas ja monisäikeinen kirja kuvaa balkanisoitunutta maailmaa, jossa rauhantila on jatkuvaa taistelua ja rauhanturvaprosessit paljon sotaa tuhoisampia. Britannian entinen demokraattinen tasavalta on kukistettu vuosia sitten ja valtaa pitää muinainen monarkia, jota suvun juurien mukaan kutsutaan yleisesti hannoverilaisiksi. Tasavalta hallitsee yhä alueita siellä täällä valtakunnan kaukaisemmissa osissa, ja sen armeija UTA suunnittelee taukoamatta vastavallankumousta. Maailmanrauhaa ylläpitävät avaruudesta käsin Yhdysvallat ja Yhdistyneet kansakunnat tuhoajasatelliittien avulla sekä samojen tahojen salainen poliisi Stasis. Lontoo on pirstoutunut mitä erilaisimpiin pienoisvaltioihin, kuten anarko-liberalistien hallitsemaan Norlontoon (North London Town), laillistettujen ja järjestäytyneiden terroristorganisaatioiden kotipaikkaan, vanhoillisten kristittyjen hallitsemaan Beulah Cityyn, jossa vannotaan kreationismin nimeen ja kirotaan kehitysoppi, erityisesti Richard Dawkins jonka "Sokea kelloseppä" on sielunvihollisen uusin inkarnaatio, sekä mm. naisten ja homoseksuaalien omiin valtioihin.

Päähenkilöt ajautuvat levottomien tapahtumien syöveriin, jossa juonittelu ja vastajuonittelu kietoutuvat taitavasti kehiteltyyn vallankumouksellisen, edistyksellisen ja taantumuksellisen retoriikan viidakkoon ja salamyhkäisiin olioihin joista salaisista salaisin on "Tähtijaosto", liike josta edes siihen kuuluvat eivät tiedä mitään

Suomentanut Eevi Kuokkanen.

Englanninkielinen alkuteos The Star Fraction.

Tilaa

Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit