Georges Perec: Tiloja / Avaruuksia (pokkari)

Georges Perec

TILOJA / AVARUUKSIA

Edullinen pokkaripainos 2002, nidottu, 120 s., ISBN 951-825-004-9, 9 e Tilaa

Teoksessaan Tiloja / Avaruuksia Georges Perec (1936–1982) kehittää yhtä monipuolisen tuotantonsa läpi käyvistä teemoista: paikan ja tilan hahmottumista ja merkitystä. Se on mielikuvituksellisen metodinen tutkielma tilasta sen välittömästi ilmenevissä muodoissa.

"Sänkyni päällä, vatsallani maaten luin Muskettisoturit seikkailevat jälleen, Ihmeellisen saaren ja Jerry saarella. Sängystä tuli metsästäjien maja, tai pelastusvene myrskyävällä valtamerellä, tai baobab-puu metsäpalon uhatessa. Siitä tuli autiomaahan pystytetty teltta, suojaava salakuoppa jonka ohi muutaman senttimetrin päästä kulkivat mitään aavistamattomat viholliset. Olen matkustellut paljon sänkyni pohjalla..."

"Katseemme pyyhkii tilaa ja antaa meille illuusion muodosta ja etäisyydestä. Konstruoimme avaruutta ylhäällä ja alhaalla, oikealla ja vasemmalla, edessä ja takana, lähellä ja kaukana olevan avulla. Jos mikään ei pysäytä katsettamme, se kantaa hyvin kauas. Mutta jos se ei kohtaa mitään, se ei näe mitään; se näkee vain kohtaamansa: tila pysäyttää katseen, se on este johon katse seisahtuu: kappale, kulma, pakopiste: se muodostaa kulman, se pysähtyy, ja jotta se jatkuisi, täytyy kääntyä. Tila ei ole ektoplasmaa; sillä on reunat, se ei etene joka suuntaan, se tekee kaikkensa yhdistääkseen rautatiekiskot ennen äärettömyyttä."

Suomentanut Ville Keynäs.

Ranskankielinen alkuteos Especes d'espaces.

Tilaa


Georges Perec: Tiloja/Avaruuksia

1992, lankanidottu, 115 s., ISBN 952-9646-02-X, kl 11, 110 mk LMEtusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit