Petäjä: Niin kauas kuin aamua riittää

Jukka Petäjä

NIIN KAUAS KUIN AAMUA RIITTÄÄ. LAHDEN KANSAINVÄLINEN KIRJAILIJAKOKOUS 1963–2003

2005, lankanidottu, 234 s., ISBN 951-825-022-7, kl 90.2, 92.77, 92.74, 31 e Tilaa

Vuonna 1963 automatkalla rupatellessaan eräät kulttuurimiehet saivat ajatuksen kutsua koolle joukon kirjailijoita Suomesta ja muualta maailmasta. Kokouksen voisi järjestää Lahdessa, Mukkulan kartanon puistossa tammipuiden katveessa. Tästä legendaarisesta automatkasta sai alkunsa kulttuurihistoriallinen instituutio. Tapahtuma vakiintui, ja nyttemmin Lahden kansainvälinen kirjailijakokous on maailman suurimpia ja kuuluisimpia kirjallisuustapahtumia.

Vuosien varrella Mukkulassa on vieraillut yli 1000 kirjailijaa: runoilijoita, romaanikirjailijoita, esseistejä... Suomalaisille tuttuja, kuten Pentti Saarikoski, ja maailmankuuluja, kuten Salman Rushdie. Osallistujien joukossa on ollut lukuisia nobelisteja, mm. Claude Simon ja J. M. Coetzee. Värikkäitä keskusteluita on käyty nurmella ja lasin ääressä, ja kesäyössä aamua on usein riittänyt vuorokauden ympäri. Mukkulan henki on aivan omanlaisensa, viralliset alustukset ovat tälle kokoukselle pelkkää alkupalaa. Syntyvät tarut ja huhut kiertävät maailman kirjailijoiden parissa, asettuvat kaupunkilaisten mieliin ja herättävät paitsi uteliaisuutta myös oudoksuntaa. Mitä Mukkulassa todella tapahtuu juhannuksen alla?

Niin kauas kuin aamua riittää on kattava, runsaasti kuvitettu esitys Suomen kansainvälisimmän ja tunnetuimman kirjailijakokouksen ensimmäisestä neljästäkymmenestä vuodesta. Teos etenee teemoittain, ja vuosien varrelta kerättyjen tositarinoiden, sattumusten ja anekdoottejen pohjalta syntyy kokonaisuus, jonka tavoite on ennen kaikkea välittää lukijalle Mukkulan henki.

Jukka Petäjä on käynyt läpi kaiken saatavilla olevan materiaalin, haastatellut kokouksen varhais- ja nykyvaiheen aktiiveja sekä koonnut kokonaisesityksen, jolla on kiistaton paikkansa 1900-luvun kulttuurihistoriassa. Petäjällä itsellään on monivuotinen, omakohtainen kokemus kokouksesta kirjallisuuskriitikkona ja kirjailijana – hän on myös Suomen jalkapallojoukkueen pitkäaikainen maalivahti Mukkulassa.

Runsaasti kuvitettu.

Sisällysluettelo:
I Aamiainen ruohikolla: Kaksi näkymää, kirjailijakokouksen alku ja nykyisyys
II Ääni ja vimma: Kokouksen teemat, aihepiirit ja pyrkimykset
III Pidot puutarhassa: Vierailijat, tähdet ja uudet nimet
IV Kesäyön uni: Mukkula kirjallisuudessa ja mediassa
V Kellosammakon huuto: Rahoitusongelmat ja kriisit
VI Ihmisiä suviyössä: Epävirallinen Mukkula
VII Jutun loppu: Jälkipuhe. Muutamia muistikuvia Mukkulasta
Puhtaan kokemisen hetki: Liitteet. Kokouksen teemat, puheenjohtajisto, alustukset ja keskeiset puheenvuorot vuosina 1963–2005. Eino Leinon seuran johtokunnat 1963–2005. Kirjallisuus. Henkilöhakemisto.

Historiikista sanottua:

“Petäjän historiikissa vilahtelee joukoittain ihmisiä, joita joutuu nyt muistamaan kaihoisasti ja joiden kasvot näkee ikään kuin kyynelten läpi. – – Ylipäätään Petäjän kirja on perustutkimusta, johon vastaisuudessa luullakseni usein viitataan. Se on sujuvaa ammattijournalismia, joka ei jahkaile yksityiskohdissa ja vetää tarvittaessa mutkat suoriksi. Melkein hauskaa luettavaa – – .” – Pentti Holappa, Helsingin Sanomat 19.6.2005

Tilaa


Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit