Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki

Jeff VanderMeer

PYHIMYSTEN JA MIELIPUOLTEN KAUPUNKI

Elokuu 2006, nidottu, 230 s., ISBN 951-825-040-5, kl 84.2, 24 e Tilaa

JEFF VANDERMEER SUOMESSA FINNCONIN KUNNIAVIERAANA ELOKUUSSA 2006!

Olipa kerran, Moth-joen rannalla, kaupunki jonka vertaista historia, todellinen tai kuviteltu, ei tunne. Ambergris syntyi alkuasukkaiden, salaperäisten, sienimäisten harmaalakkien verestä, pyristeli vuosisatoja tapahtuman jälkimainingeissa, ja siitä kasvoi julmankaunis metropoli – vilkas, groteski, suurenmoinen, ainutlaatuinen paikka.

Tarunhohtoinen Ambergris on kuin oman maailmamme lievästi vääristynyt peilikuva. Kaupungin mahtavin mies on säveltäjä, ja taiteilijat vaalivat boheemin imagoaan hartaammin kuin taidetta itseään. Halutuin saalis on salaperäinen makeanveden kalmari, jättiläismäinen olento (ja kaupungin tunnus) jonka kunniaksi vietetään vuosittain usein verisesti päättyvää juhlaa. Hoegbottonin & poikien kauppahuoneella on lonkeronsa joka käänteessä, ja mitä odottamattomimpiin pulmiin löytyy vastaus Borgesin kirjakaupasta. Ja miksi kirjailija X vähätteli kirjoittamiaan tarinoita Ambergrisistä? Miksi hänet on suljettu mielisairaalaan, ja missä tuo mielisairaala oikein sijaitsee? Miten syntyi Hiljaisuus?

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on mahtava kertomusten runsaudensarvi. Niistä muodostuu kirjallinen kaleidoskooppi, joka valloittaa niin historianharrastajat, huumorinjanoiset kuin alaviitteiden ystävätkin. Amerikkalaiset kriitikot valitsivat sen vuoden parhaaksi kirjaksi. Kokoelma sisältää mm. VanderMeerin jälkisanat suomalaisille lukijoille sekä World Fantasy Award -palkitun kertomuksen ”Martin Laken muodonmuutos”.

Suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo

Romaanista sanottua:

”Satumaisen kaunis, suorastaan unenomainen teos.” – Publishers Weekly

”Mestarillinen romaani: monikerroksinen ja käsinkosketeltava, turmiollinen ja turmeltunut. Kaunis taideteos.” – Locus Online

”Ennen kaikkea Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki on hauska kirja! Minulla oli hauskaa kun kirjoitin sitä, ja olen varma että lukijoilla on hauskaa kun he tutkiskelevat sitä. Se on paikoin synkkä ja uhkaava, mutta täynnä odottamatonta huumoria. Toivon, että lukijat nauttivat siitä.”– Jeff VanderMeer

Tilaa

Etusivu  Uutuudet   Tulossa  Kirjailijat   Kirjat  Tilauslomake   Loki-Kirjat  Linkit