Manuel Vazquez Montalbán: Kuolema keskuskomiteassa

Manuel Vazquez Montalbán

KUOLEMA KESKUSKOMITEASSA

2000, ISBN 952-9646-39-9, sidottu, 317 s., kl 84.2, 27 e Tilaa

Persoonallinen kyynikko-yksityisetsivä Pepe Carvalho kutsutaan hätiin, kun Espanjan kommunistisen puolueen pääsihteeri Fernando Garrido murhataan kesken keskuskomitean kokouksen Madridissa. Koska ovet ovat suljetut ja niitä vartioidaan, murhaajan täytyy olla yksi kokousedustajista. Espanjan hallitus pelkää levottomuuksia ja asettaa murhaa tutkimaan erityiskomission. Sitä johtamaan tulee komisario Fonseca, joka Francon vallan aikaan oli vuosikymmeniä jahdannut ja kiduttanut kommunisteja, joten puolue saa luvan asettaa myös oman, yksityisen mutta valtiovallan siunaaman tutkijansa.

Pepe Carvalho joutuu vastentahtoisesti ottamaan tehtävän vastaan. Vastentahtoisesti, koska hän - entinen kommunisti ja entinen CIA:n agentti - ei halua enää sotkeutua kommunistien asioihin, mutta ennen kaikkea siksi että tehtävä edellyttää matkustamista kotikaupungista Barcelonasta Madridiin, jonka gastronominen anti maailmalle on hänen mielestään mitätön. Matkan aikana hän joutuu kilpasille niin epäiltyjen kuin murhaa omaan laskuunsa penkovien ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa. Tutkimusten edistyessä Pepe hakataan, häntä uhkaillaan ja hänet vietellään, ja hän vastaa samalla mitalla.

KUOLEMA KESKUSKOMITEASSA on taattuun Vázquez Montalbánin tyyliin täynnä historiaa, juonitteluja, omaperäisiä mielipiteitä, herkullisia ruokareseptejä ja huonoa elämää."Kuolema keskuskomiteassa on yhdellä tasollaan Agatha Christie -tyyppisen mysteeridekkarin parodia.

Jokainen Carvalho-sarjan kirja on ilmestyessään kuvannut yksilöllisen rikostapauksen taustana - ja joskus sitä tärkeämpänä - jotakin Espanjan senhetkistä ajankohtaista poliittista tai yhteiskunnallista kysymystä: esim. Francon ajan espanjalaisten massiivista siirtotyöläisyyttä muualla Euroopassa (Tatuoitu), tai kiinteistökeinottelua ensimmäisten vapaiden kunnallisvaalien aattona (Etelän kutsu).

Kuolema keskuskomiteassa on Carvalho-sarjan kolmas suomennos, jonka alkuteos aiheutti 1981 Espanjassa kirjallisen ja poliittisen skandaalin. Fernando Garridosta piirretty kuva muistuttaa siinä määrin Espanjan kommunistien silloista johtajaa Santiago Carrilloa, että tämä veteraanipoliitikko loukkaantui syvästi: puukko, joka kirjassa iskettiin Garridon rintaan, oli viime kädessä suunnattu Carrillon selkään.

Manuel Vázquez Montalbán on todennut, että dekkareissa todellinen murhaaja on aina kirjan tekijä." (Jyrki Lappi-Seppälä, HS 2.7.2000)

Suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä

Tilaa

Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit