Vergilius: Aeneis

Vergilius

AENEIS

2000, ISBN 952-9646-88-7, kl 84.2; 81.4, lankanidottu, 490 s., 28 e Tilaa

Aeneis, taru Aeneaksesta joka pakenee Troijan tuhosta ja lopulta perustaa Rooman on länsimaisen kulttuurin peruseepoksia. Sen päähenkilö on Iliaassa kunnokkaana taistelijana esiintyvä troijalainen ylimys Aineias (lat. Aeneas), joka vanhojen roomalaisten legendojen mukaan siirtyi troijalaisen pakolaisjoukon johtajana Italiaan Rooman seudun Latiumiin. Hänen poikansa Askanios eli Julus, Caesarin ja Augustuksen Juliusten suvun väitetty kantaisä, perusti sinne Rooman vanhan emäkaupungin Alba Longan.

Eepos kuvaa Rooman kansan syntyä ja niitä kestäviä vanhan ajan hyveitä joiden pohjalta Rooman silloinen imperiumi oli aikoinaan jumalien tahdosta kehittynyt ja noussut uudelleen syntyneenä Troijana.

Vergiliuksen eepos on tapahtumiltaan suoranaista jatkoa Homeroksen runoille ja liittyy luontevasti kreikkalaiseen tarustoon. Toisin kuin Homeroksen runot Aeneis on kuitenkin tietoisesti rakennettu kirjallinen eepos, ja se on vahvimmillaan loisteliaissa yksityiskohdissaan ja kokonaissanomassaan. Tämä uusi käännös säilyttää alkuteoksen kielellisen rikkauden, tuoreuden ja soinnillisuuden sekä sen juhlavan runomitan, herooisen heksametrin. Suomentajan esipuhe, selitykset, henkilöhakemisto ja sanasto sekä kuvailevat väliotsikot ja proosamuotoiset tiivistelmät selkiyttävät ja helpottavat lukemista.

Suomentanut Alpo Rönty.

Alkuteos Aeneis.

Suomentajan esipuhe

Tilaa


Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit